Residential Banner

Loppebekæmpelse fra Rentokil

Sådan beskytter du dit hjem og din familie mod lopper

Lopper er et almindeligt problem i hjemmet, især hvor der bor katte eller hunde. De findes også ofte, når man flytter ind i hjem, hvor der før har boet kæledyr.

Lopper kan overføre sygdomme, men dette er dog meget sjældent her i landet. Det største problem er den belastning, som loppestikkene er for mennesker og kæledyr.

Viden om lopperne

Der findes mange forskellige loppearter, men de fleste er 2-3 mm lange og røde eller brune.

Voksne lopper stikker hul i huden på pattedyr eller fugle, så de kan spise blodet. Loppelarven lever derimod af organisk materiale i tæpper og sengetøj, så en høj hygiejnestandard kan gøre deres livscyklus langsommere.

Loppekokoner kan ligge i dvale i et år eller mere, og vækkes af vibrationerne fra eksempelvis fodtrin. Det er meget almindeligt at et loppeangreb er i dvale i et tomt hus og vågner, når der flytter nogen ind.

Identifikation af lopper

Menneskeloppen - er nu relativt sjælden undtagen ved gårde
  • Menneskelopper  - Menneskelopper har udviklet sig til at specialiseresig på forskellige dyr, men den menneskeloppe, som lever af mennesker (og visse dyr med lignende hud), er nu sjælden her i landet. Undtagelsen er landbrug, hvor der findes menneskelopper på grise. Disse lopper kan hoppe over på mennesker. Menneskelopper bider overalt på kroppen og det er forbundet med kløe, når lopperne kryber hen over huden.
Katteloppen - den mest almindelige loppe i hjemmet.
  • Kæledyrslopper: Lopper på kæledyr stikker mennesker, men lever ikke på menneskekroppen. De kan stikke på hænder og på krop, når man håndterer sine kæledyr eller deres sovesteder, men de mest almindelige steder for loppestik er fødder og ankler. Der bor som regel mange flere lopper i tæpper og sovesteder end på selve kæledyrene; de hopper op og stikker folk, der kommer tæt på.

Behandling af loppestik

Loppestik kendetegnes ved en lille mørk plet omgivet af et rødt område, men hævelsen er mindre udtalt end ved andre insektstik. En enkelt loppe stikker ofte to eller tre gange i det samme område i sin søgen efter blod.

Loppestikket kan normalt mærkes med det samme, men gør ikke specielt ondt. Det er den kløen, der opstår på grund af kroppens reaktion, der er skyld i ubehaget. Se afsnittet om behandling af insektstik hvis du vil have flere råd.

Spædbørn har højere risiko for at blive stukket af lopper, især når de leger på gulvet. De er også ofte mere følsomme over for loppebid end voksne.

Nogle udvikler overfølsomhed over for loppestik, når de er blevet stukket flere gange, hvilket kan føre til kløende udslæt eller eksem. Kontakt lægen eller apoteket og få råd eller behandling.

Selvom lopper kan være belastende for mennesker, er kældeyr ofte meget mere generede af loppestik.

Sådan beskytter du dine kæledyr mod lopper

Uanset hvor godt du passer på dem, er det svært fuldstændigt at undgå, at dine kæledyr får lopper.

Når dit kæledyr har lopper, klør det sig sandsynligvis mere eller forsøger at bide efter lopperne i pelsen. En loppekam og hyppig børstning kan være nok til at forhindre lopperne i at få fodfæste, men din dyrlæge eller dyrehandel kan tilbyde behandlinger, som kan beskytte dit kæledyr mod lopper.

Tal med din dyrlæge, hvis der er tegn på irritation som f.eks. rødmen af huden, eller der er tynde områder i dit kæledyrs pels.

Sådan slipper du af med lopperne

Hvis du har kæledyr, er det afgørende at undgå, at lopperne etablerer sig i tæpper og sengetøj:

  • Støvsug tæpper og møbler, som kæledyrene sover i, så lopper og æg fjernes. Brug så meget sugekraft som muligt, uden at skade stoffet. Vær forsigtig når du tømmer støvsugeren, da lopperne stadig er levenede.
  • Ryst eller bank tæpper og kæledyrenes underlag udenfor, så æg og lopper falder af.
  • Vask kæledyrenes underlag hver uge, helst ved mere end 50 °C så lopperne slås ihjel.
  • Flyt sengetøj, tæpper osv. forsigtigt, så du undgår at sprede loppeæggene.
  • Overvej at placere dine dyrs sovepladser i områder uden tæpper, som f.eks. trægulve.

Mindre loppeangreb kan behandles ved at spraye de berørte områder med insektspray eller loppespray.

Etablerede loppeangreb har sandsynligvis spredt sig i hjemmet, og kan kræve professionel behandling.

Rentokil tilbyder en tilkaldeservice til behandling af problemer med lopper og andre skadedyr i hjemmet. Vores service er hurtig og effektiv og byder på den højeste grad af sikkerhed for din familie og dine kæledyr.

Hvis du har brug får flere råd, eller gerne vil aftale et besøg fra en af vores serviceteknikere til at tage sig af et loppeproblem, kan du ringe til os på 70 10 33 11.