Åbningstider: mandag-torsdag kl. 8-16 og fredag kl. 8-15.30

Din sikkerhed for at vi overholder branchens højeste standarder

Medlem af Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer

Nyhed om rotter

Mild vinter, stigende resistens og ny lovgivning får skadedyrsbranchen til at frygte en massiv invasion af rotter.

2017 kan blive et rekordår, når det kommer til rotter i Danmark. Forklaringen er en cocktail af dels den milde vinter og det generelt mildere klima, dels en tiltagende resistens hos rotterne over for rottegift og ikke mindst, at en ny EU-regulering begrænser brugen af gift markant.

”Der er tale om en tikkende bombe, og det er ikke rart at tænke på,” siger Claus Schultz, som er teknisk chef i Rentokil Skadedyrskontrol.

Det er meget vanskeligt at vurdere, hvor stor bestanden af rotter er på et givent tidspunkt. Men en mild vinter som den nuværende betyder, at rigtig mange rotter overlever. Og når først rotterne kan finde tilpas lune steder at lave deres reder – typisk i det tidlige forår – så vokser bestanden eksplosivt.

”Hvis 100.000 rotter overlever den milde vinter, bliver det hurtig til én million, når de begynder at yngle. Rotterne lever fint ude i naturen hele sommeren, men til efteråret kommer så problemet, for når kulden sætter ind, begynder de at søge inden døre. Får vi samtidig et mildt efterår, er der basis for, at rotterne kan nå at yngle et kuld mere, og så mangedobles bestanden igen,” siger Claus Schultz.

I sommeren 2016 trådte en ny EU-regulering i kraft, der har gjort det forbudt at have permanent rottegift liggende i rottefælder. Lovgivningen er til for at modvirke den voksende resistens blandt rotter, for at beskytte miljøet og for at forhindre, at giften spreder sig til andre dyr i fødekæden, for eksempel rovfugle.

Rotter lider af fobi

Det er nu kun tilladt at anvende rottegift, når man allerede har konstateret besøg af de ubudne gæster. Da giften samtidig først dræber rotterne efter 4-7 dage, betyder det, at et rotteproblem hurtigt kan vokse sig stort.

”Det er fornuftigt med regulering for brugen af gift, men det giver en forsinkelse i bekæmpelsen af rotterne, så de måske har fået gnavet sig ind i væggene. Samtidig lider rotter af neofobi – de er sygeligt bange for nye ting – så man kan ikke bare sætte en fælde op og forvente, de går i den. Man er nødt til at narre dem,” siger teknisk chef i Rentokil Skadedyrskontrol, Claus Schultz.

De nyeste typer af rottefælder åbner automatisk for et giftdepot, når en rotte har været forbi tre gange.