Måske du har fået sølvfisk i stedet?
Lær mere om sølvfisk, deres biologi og hvordan de fjernes her!
Lokale team
Din Virksomhed
Min virksomhed arbejder med fødevarer
Min virksomhed arbejder ikke med fødevarer
Hvorfor Rentokil
Skægkræ
Ring på 70 10 33 12 eller skriv til os
Åbningstider: mandag-torsdag kl. 8-16 og fredag kl. 8-15.30
Din sikkerhed for at vi overholder branchens højeste standarder
Medlem af Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer
Skægkræ (Ctenolepisma longicaudata) er et skælklædt og vingeløst insekt, som ligner sølvfisk. Insektet er dog lidt større med længere haletråde og en mere mørkegrå farve. Skægkræet adskiller sig fra sølvfisk ved at have hår på hele kroppen, hvor en sølvfisk er helt glat. Man bør bruge et mikroskop for at kende forskel på dem.
Voksne skægkræ er 15-19 mm. lange, mens nymfer er 2 mm., når de udklækkes. Skægkræ gennemgår 14 udviklingsstadier (op mod 3 år), inden de er kønsmodne. De yngste er lysere i farven, fordi de endnu ikke har udviklet skæl.
Skægkræ er aktive om natten, og de trives bedst i et fugtigt miljø, men de kan, i modsætning til sølvfisk, også klare sig i et tørt miljø.
I Danmark lever skægkræet indendørs året rundt, og insektet er set i hele landet. Skægkræ lever blandt andet af planter, insekter, madrester og papir.
De lever relativt længe med en cyklus fra æg til voksen på op til 3 år. Et kønsmodent skægkræ kan i gennemsnit lægge 56 æg om året, og et voksent skægkræ kan overleve uden næring i op til 9 måneder. Skægkræet er følsomt over for høje og lave temperaturer. Temperaturer under 11°C eller over 41°C stopper skægkræets udvikling.
Skægkræ er ikke sundhedsfarlige, og de bider ikke. Hvis der er mange af dem, kan de give materielle skader, men den vigtigste årsag til at få dem fjernet er, at det kan være til stor gene at leve eller arbejde i et miljø med skægkræ.
Det er ikke nemt at blive skægkræene kvit. Derfor skal man være meget omhyggelig, når man opdager dem. Har en lejlighed eller et kontorlokale fået skægkræ, skal de omkringliggende rum også undersøges for insektet. Har du fundet skægkræ, eller har du mistanke om dem, så kontakt os. Vi har uddannede skadedyrsteknikere, som har stor erfaring med at bekæmpe disse skadedyr.
Vi gør følgende: